فاز دوم احياي درياچه اروميه در حالي شروع به كار كرد كه هيات وزيران با اختصاص ۳ هزار ميليارد ريال اعتبار براي نجات اين درياچه موافقت كرد. احياي اين درياچه كه يكي از وعدههاي رييسجمهور پيش از انتخابات بود، از موضوعات جدي زيستمحيطي بود كه از ابتداي دولت يازدهم با تشكيل ستادي به همين نام، در دست پيگيري قرار گرفت.
خوشبین بودن دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه به احیای آن
دبير ستاد احياي درياچه اروميه، با درنظر گرفتن شرايط كنوني درياچه، به احياي آن خوشبين است. او با صراحت، نويد بازگشت درياچه به زندگي را ميدهد. عيسي كلانتري با حضور در استان آذربايجان شرقي، مرگ درياچه را مساوي با مرگ مردم آذربايجان دانست و گفت:
مرگ درياچه اروميه مساوي با مرگ مردم آذربايجان است، از اين رو مردم در كمك به احياي درياچه از دولت پيشي گرفتهاند، اما با صراحت تمام نويد احيا شدن درياچه اروميه را به مردم ميدهم چون برنامهريزيهاي علمي و منطقي در اين راستا انجام شده و درياچه احيا خواهد شد.
وي همچنين عنوان كرد:
ستاد احياي درياچه اروميه تا سال ۱۴۰۲ كه سطح درياچه به سطح اكولوژيكي و موردنظر برسد، به فعاليت خود ادامه خواهد داد و پس از آن اين وظيفه مردم است تا از بحرانهايي از اين قبيل جلوگيري كنند.
او همچنين با بيان اينكه ۸۶ پروژه عمراني در راستاي احياي درياچه اروميه طرح شده است، گفت: ۱۱۰۰ميليارد تومان بودجه از محل حوادث غيرمترقبه تامين شده است كه ۳۰۰ ميليارد آن تامين شده و ۸۰۰ ميليارد تومان ديگر تا پايان سال جاري از اين محل تامين ميشود. براي احياي درياچه اروميه بودجه يك هزار و ۹۰۰ ميليارد توماني در كل پيشبيني شده است كه از اين مقدار ۳۰۰ ميليارد تومان تخصيص داده شده است. كلانتري با بيان اينكه در راستاي فعاليتهاي شبانهروزي براي احياي درياچه اروميه نتيجه افزايش ۳۵درصدي سطح آب نسبت به سال گذشته گزارش شده است، تصريح كرد: در حدود ۲ هزار و ۹۰ كيلومترمربع از وسعت آب پر شده است كه اين متراژ براي احيا بسيار چشمگير بوده و نشان از موفقيتآميز بودن پروژههاي احيا است. هيات دولت همچنين در ادامه بررسي اين پيشنهاد، هر گونه توسعه اراضي كشاورزي اعم از اراضي ملي منابع طبيعي به كشاورزي، ديم به آبي، زراعي به باغي در سطح حوضه آبريز درياچه اروميه و هرگونه عمليات را كه منجر به افزايش برداشت از منابع آب حوضه اعم از ايجاد و بهسازي ايستگاههاي پمپاژ آب، احداث آببندي و سدهاي معيشتي در سطح حوضه آبريز درياچه اروميه ميشود، ممنوع كرد.
اوضاع درياچه هنوز وخيم است
اما نويدي كه دبير ستاد براي احيا داده، وضعيت نامناسب كنوني درياچه را تغيير نميدهد، درياچهاي كه تا ۹۰ درصد آن خشكيد و هنوز هم قسمت جنوبي درياچه خالي از آب است، پل هنوز سرجايش است و هنوز خيلي آب مانده كه بيايد و برسد به كف درياچه. مدير ملي تالابهاي ايران از وضعيت وخيم درياچه گفته است، محسن سليماني، راه احياي اروميه را طولاني دانست و گفت:
هنوز درياچه اروميه در وضعيت وخيم به سر ميبرد و براي احياي آن راه زيادي وجود دارد كه اين راه از تغيير رفتار و اصلاح نگرش و مديريت درست ميگذرد. به گفته او، شعار اصلي براي حفظ تالاب كنار گذاشتن شيوههاي سنتي و تشويق تمام دستگاههاي دولتي و غيردولتي براي فعاليت با رويكرد محيط زيستي است، چون سازمان محيط زيست به تنهايي نميتواند كاري از پيش ببرد و بايد تمام ارگانها وارد عمل شوند. تغيير در باورها يكي از اين اقدامات بوده كه با اين كار توانستيم مردم را به اين باور برسانيم كه مديريت غلط در حوزه درياچه اروميه ميتواند منجر به از بين رفتن درياچه براي هميشه شود.
سليماني خاطرنشان كرد:
بيش از ۳۰ شركت با ۸ هزار كشاورز در تعامل و همكاري هستند، همچنين صرفهجويي و كاهش ۴۰ درصدي آب در مزارع يكي از مهمترين خروجيها در زمينه احياي درياچه است. اگر هر كشاورز در اطراف درياچه اين ميزان صرفهجويي را پايدار نگه دارند در آينده نزديك شاهد افزايش ميزان آب در اروميه خواهيم بود.
معاون محيط طبيعي سازمان محيط زيست هم در ادامه وعدههاي احياي درياچه، اعلام كرد:
اگر پازلها و رشته زنجيرها در زمينه احياي درياچه اروميه درست چيده شود، تا سال ۱۴۰۲ شاهد احياي درياچه خواهيم بود. احياي درياچه اروميه ديگر تنها مطالبه مردم آذربايجانهاي شرقي و غربي نيست، كمپيني توسط فعالان و هنرمندان مدافع محيط زيست به نام «من درياچه اروميه هستم» تشكيل شده كه هدفگذارياش جمعآوري يك ميليون امضاست براي حمايت از اروميه.
حمایت هنرمندان از دریاچه ارومیه
رضا كيانيان به عنوان يكي از حاميان و راهاندازان اين كمپين در صفحه اينستاگرامش، خبر از اعلام شماره پيامكي براي حمايت راحتتر از اروميه داده است. اين كمپين توسط عدهاي از هنرمندان كشور پيش ميرود و با جلبتوجه مردم در فضاي مجازي، سعي دارد توجهها را در فضاي حقيقي نيز به سمت نگاه جدي و موثرتر به اروميه بكشاند.